Ako malý chlapec som trávil pomerne veľa času vo vinohrade. Môj dedko obhospodaroval vinohrad v Modre, tak ma hlavne v letnom období brával spolu s bratrancom so sebou. Boli to pekné časy, no môj vzťah k vinohradníctvu prišiel až o veľa rokov neskôr. Keď som sa ocitol na strednej škole vinárskej v Modre.
Začal som chodiť po brigádach k vinárom, alebo na rôzne odborné degustácie kde som pomáhal ako obsluha. Tieto skúsenosti sa mi zapáčili, lebo boli odlišné od teórie zo školských lavíc. Veľa som sa naučil v jednej pezinskej vinárskej rodine, kde som okrem práce vo vinohradoch, mohol nazrieť aj do výroby šumivých vín vyrábaných klasickou metódou. Boli to pekné časy. U nich som brigádoval až do konca môjho štúdia na vysokej škole. Toto štúdium síce skončilo po troch rokoch neúspechom, no táto negatívna skúsenosť mi pomohla v tom, aby som na sebe viac pracoval.
Vďaka už mojej pani manželke Marcelke som vyrobil prvé dva demižóny silvánu zeleného. Prekvapivo to bolo na prvýkrát pekné víno a väčšinu z neho sa mi podarilo predať bez toho, aby som sa veľmi snažil.
Táto skúsenosť ma motivovala a už rok na to som obrábal pol hektára vinohradov a keďže nepochádzam z rodiny, ktorá by mi mohla finančne pomôcť, ani nie som v tejto krajine vhodný typ na to, aby som dostal nejaké tie dotácie, tak som si zobral úver. Nakúpil som základné, potrebné veci do pivnice a spravil som prvý oficiálny ročník pod značkou Farebného vinárstva. Názov bol v prvom rade odvodený od môjho priezviska Farbula. Keďže som sa celý život stretal s farebnými prezývkami, prišlo mi to ako fajn nápad.
Podstatná vec bola aj tá, že som nechcel, aby sa vinárstvo volalo klasicky po priezvisku a aby v ľuďoch pri počutí vzbudilo zvedavosť, či už pozitívnu alebo negatívnu. Víno je pestré vo všetkých našich vnemoch, či už vo farbe, vôni a chuti. Od roku 2012 sa snažíme na svet privádzať dobré vína, ktoré majú prinášať radosť a dobrú náladu.
Farebné vinárstvo, ale nie je už len o mne. Pracuje okolo neho tím ľudí na ktorých sa môžem spoľahnúť a čo je najpodstatnejšie, tak aj oni robia prácu okolo vinohradov, či vína srdcom a s odhodlaním. A to je ako vravia ľudia okolo nás z toho všetkého cítiť 🙂